Հայկական խոհանոցի ամենահամեղ ուտեստներից մեկը դոլման է (տոլմա): «Տոլմա» բառի ծագումը գալիս է «տոլի» բառից, որը հին հայերենում նշանակում է «խաղողի որթ»: Դոլմայի փառատոնը Հայաստանում մեկնարկել է 2011 թվականից: Ներկայումս հայկական տոլմա պատրաստելու շատ տարբեր եղանակներ և բաղադրատոմսեր կան, սակայն, ի սկզբանե, ուտեստը պատրաստում էին աղացած մսից և խաղողի տերևներից:

Դոլմայի փառատոնի հիմնական նպատակն է հավաքել մոռացված կամ հազվադեպ օգտագործվող դոլմայի բաղադրատոմսերը և օտարերկրացիների համար ճանաչելի դարձնել հայկական խոհանոցի առանձնահատկությունները: Դոլմայի ռեկորդային երկարությունը պատրաստվել է 2017 թվականին և կազմել է 60 մ 44 սմ: Այս փառատոնը Հայաստանի համար հիանալի առիթ է գաստրոտուրիզմը զարգացնելու համար: Ամեն ինչ ուղեկցվում է հայկական ժողովրդական պարերով և երաժշտությամբ: